Следвайте Гласове в Автор: Лиз Алдерман, С началото на руската инвазия

...
Следвайте Гласове в Автор: Лиз Алдерман, С началото на руската инвазия
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Инфлацията в Европа превръща хляба в злато

Следвайте " Гласове " в 
Автор: Лиз Алдерман,

С началото на съветската инвазия в Украйна пшеницата в фамилната мелница на Жулиен Буржуа в Централна Франция нараства с повече от 30%. Електроенергията, нужна за действието ѝ, е поскъпнала три пъти. Дори хартията за пакетиране се е нараснала внезапно. Всичко това оскъпява и всеки самун.
" Инфлацията е извънредно жестока ", оплаква се Буржуа. Неотдавна той прикани хилядите пекарни, в които неговата компания Moulins Bourgeois доставя брашно, да покачат цената на емблематичната френска багета с 10 цента от сегашните 1-1,30 евро, с цел да компенсират увеличените разноски.
" Потребителите към момента могат да си разрешат да заплащат повече, само че цените няма да спрат дотук ", споделя Буржуа. „ Това е тревожно. Във Франция багетите към този момент са поскъпнали с повече от 8%. " Помним, че имахме гражданска война поради скъпия самун ", акцентира той.

Има признаци, че инфлацията в Европа се утежнява. Според нови данни от сряда, общите потребителски цени са се повишили с съвсем 11% в Европейския съюз и с 10,1% в Обединеното кралство през септември. Цените на питателните артикули са се повишили с съвсем 16% в Европейски Съюз и с повече от 14% в Обединеното кралство, а цените на силата - с съвсем 40% и в двете страни.
Инфлацията не понижава, а цената на един елементарен самун става все по-тревожна.
По данни на Европейската статистическа организация главните артикули в никакъв случай не са били по-скъпи, а цените са се повишили с съвсем 19% за една година - най-големият скок в историята.
Според Евростат спорът в Украйна е главната причина за това нарастване: той е раздвижил енергийните пазари и е повишил цените на зърното, маслодайните семена и торовете.
Високите потребителски цени са проблем и в Съединени американски щати. Инфлацията продължава да бъде най-голямата от четири десетилетия насам, макар опитите на Федералния запас да охлади стопанската система. Дори в Съединени американски щати цените на хляба са се повишили с 15% спрямо предходната година.
Широко публикуваният темперамент на инфлацията поражда опасения измежду политици и икономисти, че повишението на цените се утвърждава и ще бъде все по-трудно да бъде овладяно. Хранителните компании търпят загуби. В сряда международният хранителен колос Нестле заяви, че е повишил цените с 9,5% през третото тримесечие в съпоставяне със същия интервал на предходната година (в съпоставяне с нарастването от 7,7% през предходното тримесечие).
Когато цената на хляба се увеличи, хората незабавно усещат това. По данни на Евростат най-силен напън е бил усетен в страните, намиращи се наоколо до зоната на спора, изключително в Унгария, където цената на елементарния самун се е повишила със 77% през септември. В Хърватия, Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия цените на хляба са се повишили с повече от 30%.
Вълната е засегнала и Германия, където цените на хляба са се повишили с повече от 18% през годината, а общата инфлация е достигнала двуцифрени стойности и през септември е спряла на 10,9%.
Базираната в Берлин пекарна Fine Bagels неотдавна увеличи цената на нюйоркските багели от 1,10 евро на 1,20 евро. Но и това решение не е било елементарно, отбелязва служителката Алис Жужа.
" Имахме доста разногласия ", споделя Жужа. „ Собствениците не желаеха да подвигат цените, само че в последна сметка нямахме избор “.
Проблемите се задълбочиха заради готовността на Русия да изнудва страните, които поддържат Украйна с сила: газът и електрическата енергия за доставчиците на брашно също нарастнаха. Освен това сметките се усилват внезапно за енергоемки предприятия като промишлени и занаятчийски пекарни, в които пещите работят съвсем през целия ден.

В Нидерландия редица пекарни са затворени от края на лятото поради скъпата електрическа енергия. Хлебозаводите в Белгия също покачват цените си, а всеки десети към този момент не работи, като до края на годината ще бъдат затворени още предприятия.
Вайдас Баранаускас от занаятчийската пекарна Velzelio Duona в Северна Литва се пробва да избегне тази орис. Традиционните му ръжени хлябове, приготвени по рецептата на баба, са изключително търсени. За да компенсира покачването на цените на брашното, слънчогледовото олио и захарта, тази година той е повишил цените с 33% до 12 евро за самун. Сушените плодове и семена, които се употребяват в редица печива, са поскъпнали двойно.
За да пести електрическа енергия, Баранаускас е покрил покрива със слънчеви панели. Но зимата наближава и става все по-тъмно, а електрическата енергия е с 500% по-скъпа, в сравнение с преди година. За да спести пари, той и шестима негови чиновници възпламеняват печките четири дни в седмицата вместо пет.
" Никога до момента не се е случвало сходно нещо ", споделя Баранаускас. „ Това са сложни времена и доста компании се питат дали въобще има смисъл да не престават да работят “.
Дори промишлените пекарни не са застраховани. Големите европейски супермаркети продават големи количества самун и се пробват изкуствено да понижат цените, с цел да привлекат клиенти. Дълго време те се договаряха с доставчиците си, само че общите високи цени ги принудиха да покачат и цените.
Инфлацията се отрази тежко на европейските бизнесмени. Все по-трудно става и за служащите - те желаят по-високи заплати, с цел да свържат двата края.
Атила Печи, притежател на пекарна Arán в Седми регион на Будапеща, споделя, че към този момент е нараснал заплатите на 30-те си чиновници два пъти тази година. С оглед на възходящите разноски Печи покачва цените с 12% от януари насам. Той възнамерява още едно нарастване преди края на годината и счита, че клиентите би трябвало да са готови.
А цените надали ще се намалят, предизвестява Йохан Сондерс, президент на Европейската федерация на доставчиците на хлебни произведения Fedima.
" За първи път от доста години насам следим инфлационни резултати върху главните храни ", споделя Сондерс. " Това е ужасно, тъй като е дълготрайно и ще бъде мъчно да се понижат цените “.
Буржуа се приготвя тъкмо за това. Той отбелязва, че боевете към този момент са попречили на украинските фермери да приберат цялата годишна продукция до идната година. " Нашите ориси са тясно свързани с спора ", споделя той. „ Ако това продължи, зърното ще бъде скъпо още дълго време. "
Производствените разноски за Moulin Bourgeois са нарастнали с 30% през годината. Само сметките за електрическа енергия са на път да доближат 200 000 евро на месец (в съпоставяне с 50 000 евро през 2021 г.). Буржуа работи денонощно. Мелницата е учредена от неговия прародител през 1895 година и е първата каменна мелница в окръга, задвижвана от водно колело. Сега това е автоматизирано дружество с 18 елеватора за зърно на повърхност от 6 хектара и потенциал до 450 тона пшеница дневно.
В известна пекарна в зеленото селце Креси-ла-Шапел, на 40 минути път с кола северно от мелницата на Буржуа, притежателите Серж и Мари Пингуе отсрочват съдбовния ден за повдигане на цените до дъно.
" Във Франция, щом хлябът в пекарната на ъгъла нарастне даже с пет цента, хората незабавно го виждат ", споделя Пингуе.
Съпрузите Пинуге към момента не са вдигнали цената на багетата от боязън, че даже правилните клиенти ще се разпилян в супермаркета. Но кроасаните и сладкишите стават все по-скъпи, с цел да се компенсира разликата.
" Цените се трансформират толкоз бързо ", оплаква се Пингуе. Той идва всеки ден в два часа сутринта, с цел да замеси тестото за утринното печене. Маслото се е удвоило за една година до 12 евро за кг, а захарта е поскъпнала с 30%. А кутия с 360 яйца коства 78 евро, въпреки че преди е била на половина по-малка.
„ Въпреки че свещената багета към момента е налична, други артикули към този момент нарастнаха и цените ще продължат да порастват през идващите две-три години “, споделя той.
" А в случай че цените скочат прекалено много, хората ще спрат да купуват ", заключава Пингуе. „ Това е циничен кръг. "
 
Източник: БГНЕС
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР